Per 1 april 2022 is Zorgregio Midden-IJssel/ Oost Veluwe als 12e Zorgregio in Nederland gaan werken met de  Beschikbaarheidswijzer. Benieuwd naar de aanleiding, het tijdspad, de koppeling met VendorLink, het toevoegen van Dyslexie aanbieders en ons Webinar voor meer dan 50 zorgaanbieders? Lees dan snel verder.

De aanleiding

In het rapport ‘Kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd’ van de Inspectie Gezondheidszorg en jeugd (november 2019) komen veel problemen in de organisatie en uitvoering van de jeugdbescherming naar voren. Deze problemen worden ook in Gelderland herkend. De organisaties die met veiligheid en bescherming te maken hebben en de jeugdhulpregio’s in Gelderland stellen dan ook een agenda op met concrete actiepunten, om zo de bescherming van jeugdigen te verbeteren: de Gelderse Verbeteragenda Jeugdbescherming.

Een van de aanbevelingen die in deze Verbeteragenda is genoteerd, is het inzichtelijk maken van jeugdhulp voor verwijzers, zodat zij weten wanneer waar plek is voor een kind. Zij zijn namelijk heel veel tijd kwijt aan het rondbellen en het bekijken van websites van aanbieders om zo passende hulp te vinden voor kinderen. Tijd die hierdoor vrij komt is zinvol te besteden aan de kinderen en ouders. Midden-IJssel/Oost-Veluwe is de eerste regio die naar aanleiding van de Verbeteragenda kiest voor de implementatie van de Beschikbaarheidswijzer.

Op 17 december is het contract getekend door Rita Otter, Programma manager voor de Zorgregio Midden-IJssel/Oost Veluwe.  

Lars Versteegh, bedrijfskundig adviseur bij de Zorgregio, heeft de ontwikkeling en de implementatie intern begeleid en gezorgd voor de livegang per 1 april 2022.

Meer weten over de 3 fases van onze projectaanpak? Lees meer >

Het tijdspad

November 2019
Het rapport ‘Kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd’ komt uit en zorgt voor herkenning in Gelderland

Augustus 2020
De eerste contacten tussen het team van de Beschikbaarheidswijzer en het team achter de Gelderse Verbeteragenda vinden plaats.

Maart 2021
Verkennen mogelijkheden en kosten aanschaf Beschikbaarheidswijzer.  (per regio/ Gelderland breed) en vaststellen noodzaak vervolg overleg

Begin december 2021
Zorgregio Midden-IJssel/Oost-Veluwe tekent namens 8 Gelderse gemeenten (Apeldoorn, Heerde, Epe, Zutphen, Brummen, Lochem en Hattem) als 12e Zorgregio in Nederland voor de Beschikbaarheidswijzer.

Vanaf 1 maart 2022
Degecontracteerde aanbieders kunnen hun profiel en wachttijden invullen in de Beschikbaarheidswijzer

21 en 23 maart 2022
Verhelderend Webinar met deelname door ruim 50 zorgaanbieders

Per 1 april 2022
Livegang van Zorgregio Midden-IJssel/Oost Veluwe.  Per 1 april kan de Beschikbaarheidswijzer gebruikt worden door de toegang en de sociale teams van gemeenten, GI’s en huisartsen in alle 8 gemeenten. Zij kunnen nu zien wat de wachttijden zijn bij de gecontracteerde jeugdhulp aanbieders

Eerste regio met een API

Voor Monique Geldof-Kommer, Kwaliteitsadviseur Zorgregio Midden-IJssel/Oost-Veluwe was het vanaf het eerste gesprek duidelijk dat er een koppeling met VendorLink moest komen. VendorLink is het CRM systeem waarin al het gecontracteerde aanbod staat en waar alle wijzigingen met betrekking tot gecontracteerde zorgaanbieders worden bijgehouden. Om de administratieve last voor het contractbeheer te minimaliseren heeft de Zorgregio Midden-IJssel/Oost-Veluwe als eerste de vraag gesteld om een API te ontwikkelen waarmee de data vanuit VendorLink op regelmatige basis gekoppeld wordt aan de Beschikbaarheidswijzer. Alle gewijzigde gegevens in VendorLink worden ook automatisch aangepast in de Beschikbaarheidswijzer. De voordelen zijn tweeërlei: ontzorgen van contractbeheer en altijd een Beschikbaarheidswijzer die up-to-date is.  

Aanbieders wegwijs door Webinar

Op 21 en 23 maart volgden ongeveer 50 zorgaanbieders en een aantal beleidsmedewerkers vanuit de 8 gemeenten via Teams de Webinars voor de aanbieders. Tijdens het Webinar gaf Lydia Kuiterman van Webapptool Solutions uitleg over de werking van de Beschikbaarheidswijzer en zij liet zien wat er van de zorgaanbieders verwacht wordt. Voor 1 april moesten alle aanbieders hun wachttijden en profiel gevuld hebben, zodat de implementatie bij verwijzers kon beginnen.

“Heel erg bedankt voor het heldere verhaal”
MatriXpractitioner, deelnemer webinar

“Mooi systeem”
regievoerder Jeugd, deelnemer webinar


Meer weten over onze Webinars voor aanbieders? Lees meer >