Inwoners

De Beschikbaarheidswijzer voor ouder/verzorger

Voor het vinden van de best passende zorgaanbieder voor uw kind

Acute jeugdhulp nodig voor uw kind?

Bij een levensbedreigende situatie: bel 112

Alleen verwijzers kunnen een kind of gezin aanmelden voor crisishulp. Is er nog geen verwijzing neem dan z.s.m. contact op met huisarts, CJG, wijkteam, of Jeugd- en Gezinsbescherming/Veilig Thuis (0800-2000 www.vooreenveiligthuis.nl) in uw regio.

Nieuwsgierig?

Wat is de Beschikbaarheidswijzer

De Beschikbaarheidswijzer is een online wijzer (middel) om u als ouder/verzorger te helpen bij het zoeken naar en kiezen van de juiste jeugdhulpaanbieder voor uw kind.

1. Heeft uw kind zorg/hulp nodig?
Als uw kind zorg nodig heeft, kunt u hiervoor terecht bij de huisarts of bij de jeugdconsulent van het lokale team van uw gemeente. De huisarts of de jeugdconsulent kijken dan samen met u en uw kind aan welke zorg of ondersteuning behoefte is.

2. Is duidelijk aan welke zorg/hulp behoefte is?
Dan kan de Beschikbaarheidswijzer u een overzicht geven van alle gecontracteerde zorgaanbieders bij u in de regio. Zo vindt u snel de best passende zorgaanbieder voor uw kind.

Hoe werkt het?

Zo werkt de Beschikbaarheidswijzer

Door het invoeren van voor u bekende zoektermen/zoekwoorden vindt u gemakkelijk een passende jeugdhulpaanbieder. Aanbieders hebben namelijk aangegeven bij welke klachten of problematiek zij uw kind kunnen ondersteunen. Door te filteren op deze zoektermen vindt u de zorgaanbieder die bij uw kind past. Zo ziet u met 2/3 klikken wie de jeugdhulpaanbieders zijn waar u van uw gemeente een beroep op mag doen en kiest u snel en eenvoudig de zorgaanbieder die het beste past bij uw kind.

  • Beschikbaarheid
  • In de Beschikbaarheidswijzer ziet u gelijk of en per wanneer een zorgaanbieder plek heeft.

  • Specifieke wensen/bijzonderheden
  • Eventuele relevante bijzonderheden over de zorgaanbieder worden vermeld in de Beschikbaarheidswijzer. Denk bijvoorbeeld aan geloofsovertuiging of de taal waarin de ondersteuning geboden kan worden.

  • Locatie
  • Is er een zorgaanbieder in uw buurt? In de beschikbaarheidswijzer is ook een kaartje opgenomen. Zo zoekt u handig op welke zorgaanbieders er bij u in de buurt zitten.

  • Contactgegevens
  • Wilt u zelf contact opnemen met een of meer zorgaanbieders? Alle actuele gegevens van de gecontracteerde zorgaanbieder(s) heeft u bij de hand.

Wie gebruiken het?

Wie werken er al met de Beschikbaarheidswijzer?

Consulenten en huisartsen maken al gebruik van de beschikbaarheidswijzer. De beschikbaarheidswijzer wordt voortdurend doorontwikkeld. 

Sinds begin 2023 is het ook voor u als hulpzoekende voor uw kind mogelijk om gebruik te maken van de Beschikbaarheidswijzer.

‘’Dat de Beschikbaarheidswijzer nu ook toegankelijk wordt voor inwoners is een grote wens van ons. We willen dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid zo goed mogelijk zelf pakken.
Dan moet je hen ook de hulpmiddelen daarvoor geven.

Met deze nieuwe invulling kunnen mensen zelf op zoek naar de aanbieder die het best bij hun vraag past én waarbij je ook kunt zien hoe lang hun wachttijd is. Dan kunnen mensen zelf de afweging maken.”

Berteke de Jongh – Programmamanager Zuid-Oost Utrecht

Nieuwsgierig naar het ontstaan van de Beschikbaarheidswijzer?

Wat zijn de voordelen?

Voordelen van de Beschikbaarheidswijzer

Praktische oplossing

Beschikbaarheidswijzer vertaalt ‘contracttaal’ naar daadwerkelijke zorg!

Linda Pellikaan, Accounthouder regionale Backoffice Lekstroom

“Heb al meerdere keren een andere hulpverlener/zorgaanbieder gevonden die wel plek had”

Marianne Allemekinders, Consulent CJG Zeist

Maak direct gebruik van de Beschikbaarheidswijzer

Doorloop deze 8 stappen:

Help!

Hulp nodig bij het werken met de Beschikbaarheidswijzer?

Voor inhoudelijke vragen over passende zorg, gecontracteerde aanbieders ed neem u contact op de contactpersonen van uw zorgregio.
Bij problemen met of voor technische vragen over het gebruik van de Beschikbaarheidswijzer

Deelnemende regio's

Ik ontvang graag extra informatie

Heeft u vragen of wilt u specifieke informatie, een demo of advies? Ga naar de contactpagina of neem direct contact op met Lydia Kuiterman.

Marijn Kögeler

marijn@beschikbaarheidswijzer.nl
070 217 31 50