Inwoners

De Beschikbaarheidswijzer

Voor het vinden van de snelste en de best passende zorgaanbieder

Acute jeugdhulp nodig voor uw kind?

Bij een levensbedreigende situatie: bel 112

Alleen verwijzers kunnen een kind of gezin aanmelden voor crisishulp. Is er nog geen verwijzing neem dan z.s.m. contact op met het lokale team van uw gemeente, uw huisarts, of Jeugd- en Gezinsbescherming/Veilig Thuis (0800-2000 www.vooreenveiligthuis.nl) in uw regio.

Nieuwsgierig?

Wat is de Beschikbaarheidswijzer?

De Beschikbaarheidswijzer is een online wijzer (middel) om u als ouder/verzorger of als jeugdige zelf te helpen bij het zoeken naar de juiste jeugdhulp aanbieder en kortste wachttijd .

1. Heeft uw kind zorg/hulp nodig of ben je zelf als jeugdige op zoek naar hulp?
U kunt hiervoor terecht bij de jeugdconsulent van het lokale team van uw gemeente of eventueel bij de huisarts. De jeugdconsulent of huisarts kijken dan samen met u en uw kind aan welke zorg of ondersteuning behoefte is.

2. Is duidelijk aan welke zorg/hulp behoefte is?
Dan kan de Beschikbaarheidswijzer u een overzicht geven van alle gecontracteerde zorgaanbieders bij u in de regio. Bekijk hier de deelnemende gemeenten.

3. Wordt de jeugdhulp vergoed?
De jeugdhulp wordt alleen vergoed door de gemeente als de zorgaanbieder gecontracteerd is en er een actuele verwijzing is. Voor een verwijzing kunt u contact opnemen met het lokale team van uw gemeente.

Hoe werkt het?

Zo werkt de Beschikbaarheidswijzer

Door het invoeren van voor u bekende zoektermen/zoekwoorden vindt u gemakkelijk een passende jeugdhulpaanbieder. Aanbieders hebben aangegeven bij welke klachten of problematiek zij kunnen ondersteunen. Zo ziet u binnen enkele klikken welke jeugdhulpaanbieders ondersteuning kunnen bieden, wat de wachttijd is en waar de zorgaanbieder gevestigd is.

 

  • Beschikbaarheid

In de Beschikbaarheidswijzer ziet u gelijk of en per wanneer een zorgaanbieder plek heeft.

  • Specifieke wensen/bijzonderheden

Eventuele relevante bijzonderheden over de zorgaanbieder worden vermeld in de Beschikbaarheidswijzer. Denk bijvoorbeeld aan geloofsovertuiging of de taal waarin de ondersteuning geboden kan worden.

  • Locatie

Is er een zorgaanbieder in uw buurt? In de Beschikbaarheidswijzer is ook een kaartje opgenomen. Zo zoekt u handig op welke zorgaanbieders er bij u in de buurt zitten.

Wie gebruiken het?

Wie werken er al met de Beschikbaarheidswijzer?

Consulenten en huisartsen maken al gebruik van de Beschikbaarheidswijzer. De Beschikbaarheidswijzer wordt voortdurend doorontwikkeld. 

Sinds begin 2023 is het ook voor u als hulpzoekende voor uw kind mogelijk om gebruik te maken van de Beschikbaarheidswijzer.

‘’Dat de Beschikbaarheidswijzer nu ook toegankelijk wordt voor inwoners is een grote wens van ons. We willen dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid zo goed mogelijk zelf pakken.
Dan moet je hen ook de hulpmiddelen daarvoor geven.

Met deze nieuwe invulling kunnen mensen zelf op zoek naar de aanbieder die het best bij hun vraag past én waarbij je ook kunt zien hoe lang hun wachttijd is. Dan kunnen mensen zelf de afweging maken.”

Suzanne Jansen – Programmamanager Zuid-Oost Utrecht

Nieuwsgierig naar het ontstaan van de Beschikbaarheidswijzer?

Wat zijn de voordelen?

Voordelen van de Beschikbaarheidswijzer

Praktische oplossing

De Beschikbaarheidswijzer geeft snel inzicht in de wachttijden van zorgaanbieders

Saimi van Straalen Junior-contractmanager Regio ZOU

“Heb al meerdere keren een andere hulpverlener/zorgaanbieder gevonden die wel plek had”

Marianne Allemekinders, Consulent CJG Zeist

Maak direct gebruik van de Beschikbaarheidswijzer

Doorloop deze 4 stappen:

Help!

Hulp nodig bij het werken met de Beschikbaarheidswijzer?

Voor inhoudelijke vragen over passende zorg, gecontracteerde aanbieders neemt u contact op met de zorgregio

Deelnemende regio's

Ik ontvang graag extra informatie

Heeft u vragen of wilt u specifieke informatie, een demo of advies? Ga naar de contactpagina of neem direct contact op met Marijn Kögeler.

Marijn Kögeler

marijn@beschikbaarheidswijzer.nl
070 217 31 50