Begin 2023 zette Alex Buchinhoren, MT-lid Zorg en bestaanszekerheid van de Sociale dienst Drechtsteden, zijn handtekening onder het contract voor de ontwikkeling van de Beschikbaarheidswijzer Wmo. Dit initiatief richt zich op zeven gemeenten onder de vlag van de Sociale dienst Drechtsteden: Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. 

Na een aantal maanden van intensieve samenwerking met Webapptool Solutions is de Beschikbaarheidswijzer Wmo op 27 juni 2023 gelanceerd. Deze digitale tool stelt zorgaanbieders in staat om hun profielen en wachttijden eenvoudig in te voeren en up-to-date te houden. Zorgverwijzers zien in een paar klikken waar, wanneer plek is. Een waardevolle toevoeging is de integratie van het beschermd wonen aanbod en het Landelijk Transitie arrangement.

Beschikbaarheidswijzer: Een gids voor zorgaanbieders en consulenten
Voor de consulenten van de zeven gemeenten biedt de Beschikbaarheidswijzer Wmo een snelle en efficiënte manier om alle beschikbare hulp vanuit de Wmo/BW wet binnen handbereik te hebben. Bovendien is er bij deze gemeenten ook de speciale Beschikbaarheidswijzer Jeugdhulp beschikbaar, wat bijzonder handig is bij de overgang van kinderen die 18 jaar worden, maar nog steeds hulp nodig hebben.

Consumentgericht en toekomstgericht
In een interview met Marjo van Dongen, samen met Tanja Oorburg verantwoordelijk voor de implementatie, beantwoordde zij enkele vragen over het initiatief. Marjo benadrukt dat de Beschikbaarheidswijzer een antwoord was op de snel oplopende wachttijden bij huishoudelijke ondersteuning.

“De samenwerking met Webapptool Solutions verliep naar volle tevredenheid, waarbij goed werd meegedacht over de specifieke behoeften van de Sociale dienst Drechtsteden. Consulenten ervaren de Beschikbaarheidswijzer als een waardevolle tool. Voor contractmanagers betekent dit minder vragen van consulenten en een efficiëntere controle van ingevulde data.”


Toekomstige uitdagingen
Marjo erkent dat het bereik onder inwoners nog kan groeien. De digitale vaardigheid van sommige Wmo-cliënten vormt een uitdaging, maar de Sociale Dienst Drechtsteden is vastbesloten om de Beschikbaarheidswijzer via diverse communicatiemiddelen onder de aandacht te brengen.

Voor meer informatie en directe toegang tot de Beschikbaarheidswijzer Wmo voor Drechtsteden, klik hier.